• Geschiedenis van The Sea Devils

  (geschreven in 2005, de laatste decennia ontbreken nog)

  Oprichting in 1964 en voorzichtige groei

  De eerste basketbalkiemen schoten in 1962 wortel in Castricum. De heer J. Smit, gymnastiekleraar, was degene die de zaalsporten, waaronder basketbal, stimuleerde. Een aantal jongens, o.a. Jacob Mohrs, Peter Bruggeling en Hans Bleijendaal leek het leuk om te gaan basketballen en kregen een uitnodiging voor een scholentoernooi in Driehuis. Dit alles resulteerde in een onderafdeling van de volleybalclub Dynamo en de heer Hartman werd trainer/coach.

  De basketbalgroep werd echter te groot, er was te weinig aandacht van Dynamo en daarom werd besloten een eigen vereniging op te richten. Op 3 oktober 1964 wordt ten huize van de familie Wagenaar The Sea Devils officieel opgericht door o.a. Rob Wagenaar, Kees Kabel, Ad de Wit, de heer Gijzen en de heer Visser, die ook het bestuur vormen.

  Men speelt met enkele teams in het district Haarlem. Alle uitwedstrijden worden gespeeld in Haarlem, eerst in het Krelagehuis en later in de Kennemer sporthal. In seizoen 1966-1967 heeft de club 1 seniorenteam, 2 jongens junioren en 1 meisjes juniorenteam.

  De familie de Wolff doet in seizoen 1969-1970 het clubblad “The Rebound” het licht zien.

  De jaren ‘70: meer groei en spelen in de eredivisie

  De prestaties van de teams nemen toe en ook het ledental loopt in seizoen 1970-1971 op tot boven de 100. De Sea Devils neemt dat seizoen met 10 teams deel aan de competitie. Heren 3 werd in 1971 kampioen.

  Seizoen 1973-1974 geeft een daling in het aantal leden. Oorzaak, een aantal junioren werd aan Tetra-Devils uitgeleend met als doel een sterk jeugdteam op te bouwen in het district Haarlem.

  Het eerste damesteam wordt in 1974 kampioen in klasse 3B.

  Rond 1975 is basketball echt “hot“ in Nederland. Grote sponsors staan op en ook op internationaal niveau doet Nederland mee. Basketbal trekt veel publiek. Onze dames worden in 1975 opnieuw kampioen in de klasse D3A.

  In seizoen 1975-1976 wordt heren 1 kampioen en promoveren naar de 2e divisie, evenals de dames. In seizoen 1976-1977 spelen we eindelijk echt thuis in de Castricumse sporthal. Wat een impuls heeft de eigen locatie aan The Sea Devils: het ledenaantal stijgt tot over de 200 leden.

  Expert de Graaf wordt de hoofdsponsor en de fundamenten voor eredivisiebasketbal worden gelegd. In 1978-1979 speelt heren 1 fantastisch basketbal en ook de dames stroomden door tot de eredivisie. Eind jaren zeventig staat The Sea Devils in de top 5 van grootste clubs van Nederland met maar liefst 300 leden. Met recht een grootse vereniging!

  De jaren ‘80: het gaat wat minder

  Door economische tegenwind zag hoofdsponsor Expert de Graaf zich genoodzaakt de sponsoring te staken en ook de lokale overheid deed de subsidiekraan niet meer open. De gevolgen waren logisch; betaalde trainers en spelers verlieten het zinkende schip. Ook onder de leden kwam de klad er in, kader was steeds moeilijker te vinden en andere sporten werden populair. De jeugd zag het basketbal in die periode even niet zitten. Eind jaren tachtig had Sea Devils nog maar 100 leden en weinig sportieve aantrekkingskracht.

  Sportief waren er toch wel wat hoogtepunten. Heren 1 weet zich toch relatief simpel te handhaven in de 2e divisie onder leiding van Rob de Wit. In 1981 komt Johan van de Grift, een uitstekende keus, en hij zette zich in voor vele teams en legde hiermee de basis voor de afgeslankte vereniging in de daarop volgende jaren. Erik Zwiers werd in 1984-1985 de hoofdcoach en nam veel eigen jeugdspelers mee waarvan Sea Devils op langere termijn weer van profiteerde.

  De dames blijven echter een geval apart: in 1980 degradeerden zij uit de eredivisie maar 2 jaar later zijn ze weer terug. Jacques Breijman en Ronald ter Horst hielden het damesbasketbal nog even op hoog niveau maar zonder instroom van jeugd kon het hoogste podium in de vaderlandse competitie niet lang gehandhaafd blijven.

  In 1989 werd aspiranten meisjes kampioen, een goede lichting was in aantocht. Dit jaar bestond Sea Devils 25 jaar wat gevierd werd met een groot lustrumtoernooi.

  De jaren ’90: weer groei

  In 1990 werd de grens van 100 leden weer overschreden en in 1991 werd dames 1 kampioen.

  In april 1993 werd junioren meisjes ongeslagen kampioen, een unieke prestatie. We konden tevens het kampioenschap vieren van dames 2.

  Tevens wordt het eerste Internationale Basketbaltoernooi in de Bloemen door de Sea Devils georganiseerd. Het werd een groot succes. Ook de instuif in januari 1994 met medewerking van de 2.12 lange Tyrone ”Tree” Marioneaux viel in de smaak.

  In mei 1994 worden de mini’s kampioen en in 1995 opnieuw dames 1. In 1997 werden de kadetten A en B kampioen en ook de Heren 2 liet zijn kwaliteit gelden er werd ook kampioen. Met name door de vele recreanten groeit de club gestaag en ook de jeugd doet een duit in het zakje. Eind april 1998 wordt junioren 2 kampioen met als opmerkelijkste prestatie een overwinning van maar liefst 186-32.

  De vraag naar kader blijft een probleem alsmede de opkomst bij ALV en toernooien. Het verenigingswerk komt eigenlijk altijd weer neer op de schouders van dezelfde verenigingsgekken. De vereniging blijft nu wel weer groeien met name door de jeugd en we hebben maar liefst 24 minispelers.

  In 1999 bestaat The Sea Devils 35 jaar en dat moet gevierd worden met een grootse reünie.

  De jaren 2000: het niveau stijgt

  In seizoen 2001-2002 worden onze dames 2 en de mini’s kampioen.

  In 2003 doen van de digitale Rebound en website www.seadevils.nl hun intrede.
  2003 geeft een enorme wisseling van spelers te zien: 42 leden verdwijnen en 29 nieuwe leden geven zich op.

  In 2005 zijn dames 1 weer eens kampioen en ze gaan het weer een jaar in het rayon proberen.

  In de jaren 2000 is er veel aanwas onder de jeugd. Door fanatisme en goed kader zijn de jeugdteams van behoorlijk hoog niveau, hetgeen perspectieven biedt voor de toekomst. Het heren 1 handhaaft zich al jarenlang op districtsniveau maar door doorstroming van veel goede jeugdspeler is er nu eindelijk weer kans op meer. In het seizoen 2007-2008 is er zeker kans op een kampioenschap van het vlaggenschip!